Nieuws


augustus 2021 - Interview in IFKS Skûtsje Magazine 2021

Interview in het ledenmagazine van de IFKS over hoe ik fotograaf ben geworden en hoe mijn hobby mijn werk werd.

Dit is de volledige tekst van het interview:

Van hobby tot professioneel fotograaf

Als je een foto nodig hebt van een skûtsje, denk je al snel aan Tom Coehoorn. Toch was hij niet altijd fotograaf.

Hij werkte jaren terug bij de Leeuwarder Courant als marketeer en verzorgde onder andere evenementen. Het was een drukke baan, met deadlines en veel stress. Hoewel hij dat toen nog niet door had. Tot hij in 2007 een keer onderweg was naar zijn werk en vlak na zijn vertrek terug naar huis ging. Last van zijn rug en druk op de borst. Thuis op de bank belde hij de ambulance. Alleen thuis, maar gelukkig steeds bij bewustzijn. Op handen en voeten kruipend naar de voordeur om het ambulancepersoneel binnen te laten. Na een injectie voelde hij zich wel weer aardig. Maar hij moest wel mee naar het ziekenhuis. Vanaf dat moment was hij hartpatiënt. 

De cardioloog vroeg Tom of hij ook een hobby had. “Jazeker, ik zeil op een skûtsje.” Hij zeilde bij Lolle Schakel en trok daar aan de schoot. Hij ging zelfs drie keer in de week naar de sportschool en was dus heel fit. Tot zijn hartinfarct. De arts vond dit niet ontspannend genoeg en dus ging Tom op zoek naar een nieuwe hobby. Hij kocht een camera en zocht mooie landschappen op. Het gaf hem zelfvertrouwen om weer alleen te zijn. In de Kale Duinen bij Appelscha of bij de Snitsermar, daar kon hij mooie plaatjes schieten.

Hij mocht dus niet meer op het skûtsje meezeilen, dat gaf te veel stress. Dus ging hij vanaf de kant de schepen fotograferen. De fotograaf bij de Leeuwarder Courant hield er mee op en ze vroegen of Tom dat wilde doen. Ook bij Penn hadden ze een fotograaf nodig voor de skûtsjekrante. Bij de IFKS en ook bij de SKS. “En toen wie ik professioneel fotograaf”, lacht Tom Coehoorn.

Publieksprijs 2019

En dat hij dat goed kan, blijkt wel uit de prijs die hij gewonnen heeft. De Mirabaud Yacht Racing Image. Daar kan ieder jaar foto’s van zeilboten naar toegestuurd worden. Meestal zijn het oceaanracers, hele snelle zeilboten. Nu zat er een skûtsje tussen. Wat voor de meesten heel vreemd was. Hoe kan een boot nu zeilen zonder kiel? Tom kreeg de publieksprijs in 2019. Met de foto van het skûtsje uit Makkum. Die héél schuin lag.

Tom voer met zijn eigen rib op de Burgumermar. Hij zag het steeds gebeuren. De wind die even wegviel door de bomen en dan weer volop terugkwam. Elk skûtsje ging daar schuin. Dus hij naar die hoek. Achter het Makkumer Skûtsje aan. En ja, ook zij gingen heel schuin. Héél schuin. Het roer uit het water. Volgens alle wetten zouden ze om moeten liggen. Toch kwamen ze weer overeind. Maar toen had Tom het moment al vastgelegd. En wist hij direct dat dit één van zijn beste foto’s was.

De fotograaf verheugt zich altijd erg op de IFKS-week. Vooral de wedstrijden op het IJsselmeer. Vanwege de ruimte, de golven, de luchten en de kleuren van het water. “Dan kin we ansichtkaarten meitsje.”

--------------

6 maart 2021 - Presentatie ThomasVaer tijdens Algemene Ledenvergadering SKS Skûtsjesilen 2021

Diapresentatie met foto's van het SKS Skûtsjesilen de afgelopen jaren in het pre-Corona tijdperk. Gemaakt voor de Algemene Ledenvergadering van de SKS die (online) gehouden werd op zaterdag 6 maart 2021 in Woudsend. (zet je geluid aan voor de beste ervaring)

 

-----------

oktober 2020 - Interview in fotomagazine FOCUS

Artikel in fotomagazine FOCUS over mijn specialiteit; het skûtsjesilen in Friesland. Dit is de tekst van het interview:

Tom Coehoorn is een freelance fotograaf uit Sneek. Ieder jaar fotografeert hij het skûtsjesilen voor diverse kranten en magazines. Tom heeft in het verleden zelf als bemanningslid op een skûtsje gezeild en zijn liefde voor de sport is altijd gebleven. Door zijn ervaring kan hij een wedstrijd goed ‘lezen’ en weet hij precies waar en wanneer de actie plaatsvindt. 

“ Skûtsjesilen is het grootste publieksevenement van Friesland. Ieder jaar weer trekken tienduizenden bezoekers naar de oevers van de Friese meren om de vaak spectaculaire wedstrijden met deze historische vrachtschepen (meer dan 100 jaar oud!) van dichtbij te volgen. En net nu de organiserende vereniging dit jaar haar 75e jubileum wilde vieren, ging het kampioenschap Skûtsjesilen 2020 vanwege covid-19 niet door. Tijdens de wedstrijden zit ik in een snelle RIB (rubberboot). Deze wordt bestuurd door een oud-skûtsjeschipper, die precies aanvoelt wat ik bedoel als ik naar een specifieke plek in het wedstrijdveld wil. Het is erg spannend om je in zo’n RIB tussen die twintig ton zware zeilschepen te begeven. Vooral vlak na de start, als alles dicht bij elkaar ligt en het hard waait. Dan zijn ze in een oogwenk bij je. Soms word je zelfs kletsnat van het buis- water van een skûtsje. Nou, dan ben je dichtbij! Maar gelukkig hebben we een ervaren piloot die weet wat hij doet.

Het fotograferen is soms een hele uitdaging, stuiterend in een RIB op golven van soms twee meter hoog op een woelig IJsselmeer. Onder andere vanwege die beweging gebruik ik de back button focus om efficiënt scherp te stellen; via de ontspanknop gaat dat weleens mis. Ik fotografeer met een Canon EOS 5D Mark III, met meestal de Canon 24-105mm F4L IS USM erop voor de overzichtsfoto’s. Daarnaast gebruik ik de de Canon EOS 7D Mark II met een Canon 100- 400 mm f/4.5-5.6 L IS II USM voor de close-up foto’s. Het zijn echte werkpaarden en ze kunnen tegen een stootje. De 7D is al een keer kopje onder gegaan in een golf, toen ik over de rand van de RIB hing. Maar even een nachtje drogen en de volgende dag was hij weer klaar voor actie. Wat verder tot mijn standaarduitrusting behoort, is een water- dichte cameratas, een groot zeemleer om de camera even af te drogen of om snel af te dekken tijdens een regenbui en uiteraard een reddingsvest. Met een foto van een Makkumer skûtsje dat nét niet omslaat tijdens een plotselinge windvlaag won ik vorig jaar de Public Award bij de Mirabaud Yacht Image 2019; de internationale fotowedstrijd voor professionele zeilfotografen.”

 

 

------------

7 maart 2020

Voor de SKS (Sintrale Kommisje Skûtsjesilen) maak ik elk jaar het officiële wedstrijd-/beeldverslag van het SKS Kampioenschap Skûtsjesilen. Hier is de presentatie van het SKS Kampioenschap 2019 die zaterdag 7 maart 2020 in dorpshuis De Driuwpolle in Woudsend tijdens de Algemene Ledenvergadering werd vertoond (duur ca. 12 minuten en geluid aan!)

------------

26 november 2019

In november 2019 heb ik met een foto van het Makkumer Skûtsje de Public Award gewonnen van de internationale fotowedstrijd Mirabaud Yacht Race Image 2019

Hieronder een greep van de aandacht in de diverse media:

Publicaties


Mijn foto's worden geplaatst in kranten en magazines en gebruikt voor fotoproducten zoals kalenders etc.