Nieuws


6 maart 2021 - Presentatie ThomasVaer tijdens Algemene Ledenvergadering SKS Skûtsjesilen 2021

Diapresentatie met foto's van het SKS Skûtsjesilen de afgelopen jaren in het pre-Corona tijdperk. Gemaakt voor de Algemene Ledenvergadering van de SKS die (online) gehouden werd op zaterdag 6 maart 2021 in Woudsend. (zet je geluid aan voor de beste ervaring)

 

 

oktober 2020 - Interview in fotomagazine FOCUS

Artikel in fotomagazine FOCUS over mijn specialiteit; het skûtsjesilen in Friesland. Dit is de tekst van het interview:

Tom Coehoorn is een freelance fotograaf uit Sneek. Ieder jaar fotografeert hij het skûtsjesilen voor diverse kranten en magazines. Tom heeft in het verleden zelf als bemanningslid op een skûtsje gezeild en zijn liefde voor de sport is altijd gebleven. Door zijn ervaring kan hij een wedstrijd goed ‘lezen’ en weet hij precies waar en wanneer de actie plaatsvindt. 

“ Skûtsjesilen is het grootste publieksevenement van Friesland. Ieder jaar weer trekken tienduizenden bezoekers naar de oevers van de Friese meren om de vaak spectaculaire wedstrijden met deze historische vrachtschepen (meer dan 100 jaar oud!) van dichtbij te volgen. En net nu de organiserende vereniging dit jaar haar 75e jubileum wilde vieren, ging het kampioenschap Skûtsjesilen 2020 vanwege covid-19 niet door. Tijdens de wedstrijden zit ik in een snelle RIB (rubberboot). Deze wordt bestuurd door een oud-skûtsjeschipper, die precies aanvoelt wat ik bedoel als ik naar een specifieke plek in het wedstrijdveld wil. Het is erg spannend om je in zo’n RIB tussen die twintig ton zware zeilschepen te begeven. Vooral vlak na de start, als alles dicht bij elkaar ligt en het hard waait. Dan zijn ze in een oogwenk bij je. Soms word je zelfs kletsnat van het buis- water van een skûtsje. Nou, dan ben je dichtbij! Maar gelukkig hebben we een ervaren piloot die weet wat hij doet.

Het fotograferen is soms een hele uitdaging, stuiterend in een RIB op golven van soms twee meter hoog op een woelig IJsselmeer. Onder andere vanwege die beweging gebruik ik de back button focus om efficiënt scherp te stellen; via de ontspanknop gaat dat weleens mis. Ik fotografeer met een Canon EOS 5D Mark III, met meestal de Canon 24-105mm F4L IS USM erop voor de overzichtsfoto’s. Daarnaast gebruik ik de de Canon EOS 7D Mark II met een Canon 100- 400 mm f/4.5-5.6 L IS II USM voor de close-up foto’s. Het zijn echte werkpaarden en ze kunnen tegen een stootje. De 7D is al een keer kopje onder gegaan in een golf, toen ik over de rand van de RIB hing. Maar even een nachtje drogen en de volgende dag was hij weer klaar voor actie. Wat verder tot mijn standaarduitrusting behoort, is een water- dichte cameratas, een groot zeemleer om de camera even af te drogen of om snel af te dekken tijdens een regenbui en uiteraard een reddingsvest. Met een foto van een Makkumer skûtsje dat nét niet omslaat tijdens een plotselinge windvlaag won ik vorig jaar de Public Award bij de Mirabaud Yacht Image 2019; de internationale fotowedstrijd voor professionele zeilfotografen.”

 

 

 

7 maart 2020

Voor de SKS (Sintrale Kommisje Skûtsjesilen) maak ik elk jaar het officiële wedstrijd-/beeldverslag van het SKS Kampioenschap Skûtsjesilen. Hier is de presentatie van het SKS Kampioenschap 2019 die zaterdag 7 maart 2020 in dorpshuis De Driuwpolle in Woudsend tijdens de Algemene Ledenvergadering werd vertoond (duur ca. 12 minuten en geluid aan!)

 

26 november 2019

In november 2019 heb ik met een foto van het Makkumer Skûtsje de Public Award gewonnen van de internationale fotowedstrijd Mirabaud Yacht Race Image 2019

Hieronder een greep van de aandacht in de diverse media:

Publicaties


Mijn foto's worden geplaatst in kranten en magazines en gebruikt voor fotoproducten zoals kalenders etc.